Δρ. Νικόλαος Λιάπης

Δρ. Νικόλαος Λιάπης

Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ)

Ο Δρ. Νικόλαος Λιάπης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, MEng ΕΜΠ και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη Χημική Μηχανική. Οι κύριοι τομείς εξειδίκευσής του είναι τα καύσιμα και τα λιπαντικά, η διαχείριση δεξαμενόπλοιων, τα logistics και τα βιοκαύσιμα, καθώς έχει εργαστεί για περισσότερα από 29 χρόνια σε διευθυντικές θέσεις στον τομέα της ενέργειας. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάστηκε ως Διευθυντής Εκμετάλλευσης στην ΕΛΙΝΟΙΛ και ως Γενικός Διευθυντής της θυγατρικής της ΕΛΙΝ ΝΑΥΤΙΚΗ Εταιρία. 

Έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση έργων, επιβλέποντας έργα όπως ο σχεδιασμός και κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοντίζελ, αποθηκών καυσίμων, και ο σχεδιασμός και κατασκευή δεξαμενόπλοιων.  

Ο Δρ. Λιάπης είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ) και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ). Διετέλεσε  Συντονιστής της Επιτροπής Ενεργειακών Προϊόντων του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), μέλος της Επιτροπής Downstream του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και μέλος της Τεχνικής Επιτροπής του Lloyd's Register. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Βιοκαυσίμων (νυν ΣΒΙΒΕ).  Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Marine LNG Network και της Τεχνολογικής Πλατφόρμας Βιοκαυσίμων.  

Είναι εισηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και στο Business College of Athens και έχει διατελέσει λέκτορας στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών διδάσκοντας Ενεργειακές Πολιτικές, Ναυτιλιακά Logistics, Ναυτιλία και Στρατηγική Διοίκηση. Υπήρξε ομιλητής σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων για την ενέργεια, τα καύσιμα, τα βιοκαύσιμα και τη ναυτιλία και έχει διατελέσει εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βιοντίζελ (EBB) στην Ελλάδα. Είναι συγγραφέας βιβλίων για τη διατροφή και τη μαγειρική.