Δρ. Φοίβη Κουντούρη

Δρ. Φοίβη Κουντούρη

Καθηγήτρια Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Πολυτεχνείο της Δανίας, Πρόεδρος EAERE, Πρόεδρος SDSN Global Climate Hub, Συμπρόεδρος SDSN Europe

Η Φοίβη Κουντούρη είναι Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστήριου ReSEES στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο της Δανίας στη Σχολή Τεχνολογίας, Διοίκησης και Οικονομικών και Διευθύντρια της Μονάδας Αειφόρου Ανάπτυξης στο Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τιτλου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο University College London, στο University of Reading και στο London School of Economics. Είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως πρωτοπόρος στην ανάπτυξη καινοτόμων, ανθρωποκεντρικών, διεπιστημονικών συστημάτων για τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης, κοινωνίας και οικονομίας.

Έχει δημοσιεύσει 15 βιβλία και περισσότερα από 600 επιστημονικά άρθρα, έχει επιμεληθεί μια σειρά από έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά, έχει οργανώσει πολυάριθμα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει επιβλέψει περισσότερους από 30 διδακτορικούς φοιτητές και έχει δώσει ομιλίες και δημόσιες διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Το 2019 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Πόρων (EAERE) και τώρα προεδρεύει του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος Και Πόρων  (WCEREA). Είναι διευθύντρια του δικτυού Alliance of Excellence for Research and Innovation on Aeiphoria (AE4RIA), συνδέοντας ανταγωνιστικά το ερευνητικό και καινοτόμο έργο 5 ερευνητικών κέντρων, 5 επιταχυντών καινοτομίας και πολυάριθμων δικτύων επιστημονικής πολιτικής, με περισσότερους από 200 ερευνητές και 100 μεγάλες διεπιστημονικές δραστηριότητες εμπλέκονται χρηματοδοτούμενα έργα (με αιτήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες).

Είναι Πρόεδρος του Παγκόσμιου Κόμβου Κλίματος του δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, (UNSDSN) και συμπρόεδρος του SDSN Ευρώπης, με συμμετοχή 2000 πανεπιστήμιων παγκοσμίως. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea), της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τέχνης και Επιστημών και μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας των Εθνικών και Διεθνών Ακαδημιών Επιστημών. Είναι Επίτροπος για την Επιτροπή Lancet για την Ανάκαμψη του COVID19 και προσκεκλημένο μέλος του Προγράμματος Αδελφικής Οικονομίας Ολοκληρωμένης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ποντιφικής Ακαδημίας Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημών.

Το 2022 έλαβε το ιδιαίτερα τιμητικό European Research Council Synergy Grant και το 2023, της απονεμήθηκε το Βραβείο Αριστείας στην Επιστήμη της Ακαδημίας Αθηνών, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια. Είναι μέλος της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων για το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών.