Κωνσταντίνος Παπαλουκάς
Speaker & Moderator

Κωνσταντίνος Παπαλουκάς

Managing Director, EastMed Energy Hub & Συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο

Ο Κωνσταντίνος Παπαλουκάς είναι ειδικός σε θέματα Ενεργειακής Πολιτικής και θέματα Ανατολικής Μεσογείου. Έχει υπηρετήσει ως Ανώτ. Σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συντονίζει την Επιτροπή για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής Υδρογόνου. Επίσης συντονίζει την ελληνική συμμετοχή στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος στο υδρογόνο έχοντας πετύχει την είσοδο των πρώτων ελληνικών έργων στο πλαίσιο. Επίσης συντόνισε την κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ του Ελληνικού ΥΠΕΝ και του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας για συνδημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος δέσμευσης, χρησιμοποίησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCUS). Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ενεργειακών κολοσσών για να εξετάσουν διάφορες ευκαιρίες στον τομέα του upstream του midstream αλλά και πράσινων τεχνολογιών. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως Συνεργάτης στη δεξαμενή σκέψεως Belfer Center του Χάρβαρντ και στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου του Αμερικανικού Κογκρέσου.
Μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ίδρυσε την EastMed Energy Hub, μια πλατφόρμα η οποία από τη δημιουργία της προάγει την ανάδυση ενός περιφερειακού ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο με κοινές ενεργειακές επενδύσεις σε υποδομές, όπως επίσης βοηθά τους συνεργάτες της να διεισδύσουν αλλά και να αναπτυχθούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Παπαλουκάς είναι μέλος της Επιτροπής Ειδικών Αερίου  και της CMM των Ηνωμένων Εθνών (UNECE).  Έχει διδάξει Στρατηγική και Διαχείριση Ενέργειας και Διαπραγματεύσεις στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει γράψει αρκετά Policy papers ενώ αποτέλεσε μέλος της συγγραφικής ομάδας του ΕΣΕΚ (2019). Έχει επίσης αρθρογραφήσει σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες και portals για θέματα ενέργειας όπως την Washington Times, S&P Global Platts, Times of Israel, CEEnergy news, Egypt Oil&Gas, NAPE — Magazine for Dealmakers, Hipporeads και άλλα.
Είναι απόφοιτος της σχολής Διακυβέρνησης Kennedy του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.